598c7326-6098-409a-8a21-2329564481fd (3)

Laat de operatiemicroscoop naar Angola komen!

De operatiemicroscoop staat in Duitsland maar de kosten om hem in Angola te krijgen (transport en import) zijn aanzienlijk. Wie helpt mee om dit voor elkaar te krijgen?
Via de link kunt u doneren! Heel veel dank! 

https://steunactie.nl/actie/laat-de-operatiemicroscoop-naar-angola-komen/-20346

Joao da costa operatie compressor (5)

João Da Costa

João komt van oorsprong uit Angola, maar door de oorlog heeft hij met zijn familie vele jaren in Zambia gewoond. Hij heeft de opleiding gedaan om arts te worden. Hij wilde eigenlijk cardioloog worden, maar toen hij voor een stage in Lubango kwam, ontmoette hij dokter Steve en ging met hem mee op een trip. Hij werd gegrepen door dit werk om blinden en slechtzienden het licht in de ogen terug te geven en waar mogelijk schade aan de ogen te voorkomen. Hij heeft een aantal maanden met dokter Steve meegelopen. Hij is vanaf juni tot december 2021 in Nigeria om de staaroperaties te leren en indien mogelijk nog meer te leren over oogheelkundige behandelingen. Ik ben onder de indruk gekomen van de passie en het doorzettingsvermogen wat hij heeft. De omstandigheden zijn niet gunstig voor hem, hij heeft ondersteuning nodig en die krijgt hij maar beperkt. Toch heeft hij geloofsvertrouwen op God dat die hem leidt en hem zal helpen om zijn doel te bereiken!
Ik wil jullie graag meegeven wat hij schreef over het opereren;
Mijn handen zijn gemaakt om scalpels vast te houden en mijn ogen om operatietelescopen te dragen. Ik waardeer elk timmerwerk dat ik met mijn vader deed toen ik opgroeide, het fijne werk dat hij me leerde, komt nu tot uiting in mijn chirurgische carrière. Telkens wanneer ik mijn scalpel vasthoud om een insnijding te maken door mijn telescoop of microscoop, zeg ik: Dank U God en dank U mijn Vader. Er zijn misschien kortere wegen naar succes, maar er is geen kortere weg naar bekwaamheid.

De container gaat naar Angola!

Ik ben al maanden bezig geweest met het verzamelen van spullen en eindelijk was het zover dat we op de eerste zaterdag van september (2021) de container mochten inpakken. Gelukkig waren er veel mensen gekomen om te helpen. Het waren niet alleen ‘mijn spullen’; oogheelkundige apparatuur, kleding en huishoudelijke spullen. Nee nog veel, veel meer was er verzameld, bij voorbeeld ook spullen die gebruikt kunnen worden in het centrum wat in Huambo gebouwd wordt. (Meer info daarover onder het kopje Arvore da Vida.) En inmiddels is de container onderweg naar Angola. Bidden jullie mee dat hij daar goed mag aankomen?

Arston in actie!

Arston helpt mij met zijn expertise als opticien (zie ook info onder thuis front team). Door hem kwam er spontaan een hele sponsoractie van brillen op gang onder opticiens, fantastisch! Het was zo veel dat het bij hem op de galerij stond. Het gaat hierbij niet om de glazen, maar waar mogelijk om hergebruik van de monturen. En daar komt ook weer het nodige werk bij kijken, al deze brillen moesten namelijk uitgezocht worden, om te kijken wat er nog bruikbaar was… Maar dat was niet het enige. We hebben ook de nodige apparatuur kunnen regelen om opticiens in Angola te helpen, zoals o.a. een grote slijpmachine.

een B-scan voor dokter Steve

Dokter Steve heeft dringend goede apparatuur nodig, onder andere deze B-scan. Met dit apparaat kunnen we een echo maken, dat is een 3D plaatje van het oog. We kunnen de structuren in het oog bekijken, of het netvlies op zijn plek zit en er geen tumoren zijn. Dit is met name nodig bij dikke staar, als je slecht naar de binnenkant van het oog kan kijken. Voor de aanschaf van dit apparaat heb ik jullie hulp nodig! Helpen jullie me om dit bedrag te halen?! Veel dank voor elke bijdrage klein of groot!

Hulp voor João Victorino

Ik ben in contact gekomen met João Victorino en toen ik zijn verhaal hoorde wilde ik hem graag helpen. Hij is iemand die graag de mensen om zich heen helpt, zijn vader heeft een opleiding gedaan tot oogheelkundig assistent. João wil min of meer in zijn voetstappen treden, hij heeft een opticienwinkel/oogkliniek geopend, om ook arme mensen in zijn omgeving de nodige oogheelkundige hulp te kunnen bieden. Hij heeft daar de nodige apparatuur voor nodig en dat is niet goedkoop en daarbij wil ik hem graag helpen. Hij vraagt om een autorefractormeter (apparaat om de oogsterkte te meten) en een lensmeter (om brillen te kunnen meten). Dat eerste apparaat heb ik in huis en staat gepland voor het tweede transport en ik ben bezig om ook aan een lensmeter te komen. Ik verwacht dat dit ook wel gaat lukken. Benieuwd naar het hele verhaal? Abonneer je op de nieuwsbrief!

2020-01-03-15.44.16-compressor

Een tweede transport!

gepland januari/februari 2021
Na een succesvol eerste transport, wil ik heel graag een tweede transport organiseren. Er stond nog een tweede autokeratorefractometer bij mij thuis. En er werden mij meerdere apparaten gratis aangeboden en soms kon ik voor kleine prijsjes nuttige apparatuur kopen! Waardoor een tweede box gevuld kan worden, mogelijk zelfs een derde! Hoewel de apparatuur relatief weinig heeft gekost is het transport best wel kostbaar! Wilt u hier een steentje aan bijdragen, dan verwijs ik u door naar de donatiepagina! Alle beetjes helpen! Natuurlijk wordt eerst alles goed getest voordat het op transport gaat! Helaas heeft het transport veel vertraging opgelopen, maar we doen ons best om het in Angola te krijgen!
183-compressor

Eerste kennismaking met Angola!


januari - februari 2020
Na een uitgebreid mailcontact met dokter Steve, besloot ik dat het tijd was om zelf naar Angola te gaan. Om met eigen ogen te zien hoe de oogheelkundige zorg daar georganiseerd is. In januari 2020 was het zover, ik ging er voor bijna 4 weken heen! Een bijzondere ervaring in meerdere opzichten! Ik liep deze weken met dokter Steve mee. Wat mij opviel was dat ondanks het ontbreken van veel apparatuur je nog heel veel kunt doen! Helaas gebeurde het wel vaker dat mensen veel te laat komen, waardoor de ogen in een toestand zijn, waarin er geen genezing meer mogelijk is. Wat heel dankbaar werk is, is het opereren van de staar. Waardoor mensen vaak van slechtziend of zelfs blind toch weer het licht in hun ogen terug krijgen. Je kunt je voorstellen hoe blij ze dan zijn! Dit is wel een vergevorderde staar waarbij je meestal zelfs een witte pupil ziet. De eerste weken waren we in het CEML ziekenhuis in Lubango. Ik besloot om te leren assisteren bij de staaroperaties om me zo ook nuttig te kunnen maken. Er stond een trip gepland naar Luena en ik ging mee. Spannend! We vlogen er met de MAF heen. We namen de nodige apparatuur mee. Er volgden 2 weken van hard werken! Maar veel dankbaarheid van de patiënten als we ze konden helpen! Ik was blij dat ik me nuttig kon maken door te assisteren bij de staaroperaties en ook in de spreekkamer kon ik de nodige assistentie verlenen.
IMG-20200615-WA0005-compressor (1)

Oogheelkundig transport!


februari 2020
In Angola is een groot tekort aan goede apparatuur, die onmisbaar is bij het doen van goed onderzoek! Op de afdeling waar ik werk kwamen er 2 apparaten beschikbaar, waarmee de refractie gemeten kan worden. En die mochten geschonken worden voor Angola! Gaandeweg kwamen er nog meer spullen bij. Soms oude apparatuur die opgeruimd wordt, maar nog wel functioneert! Een houten box werd gevuld met apparatuur, de nodige papieren geregeld. En na weken van voorbereiding was het eindelijk zover dat het door DHL opgehaald werd. En binnen een paar dagen was het in Angola. Niet lang daarna kwam het in Lubango aan, waar dokter Steve werkt. Hij is enorm blij nu eindelijk over een apparaat te beschikken, waarbij hij relatief eenvoudig de brilsterkte kan meten! Ik ben een ieder dankbaar die hieraan een bijdrage heeft geleverd!